♥♥Selamat Datang Ke Ruang Cerita Saya. Selamat Membaca♥♥

Thursday, April 19, 2018

Kronologi Bersalin. LAGI. :)

Assalamualaikum. Hi.

lame rasenye tak menaip untuk blog ni. rase awkward pulak bile menaip ni. kalau korang bace macam awkward. sila bunyikan krik krik krik cengkerik untuk legakan hati. hehe.

okay kali ni nak share kronologi bersalin adik kak sofia amani pulak. bulan yang sama jugak besday depa dua ni. oh! campur ayah die. depa tiga ni. jimat air liur nak nyanyi lagu besday nanti tapi semput sikit sebab lagu jadi panjang. ade tiga nama kaaaaaan.

sebelum tu. nak selit sikit gambar 3D adik kak sofia ni. mase kak sofia tak sempat buat sebab terlajak minggu. jadi mase adik die. aku dah standby. belajar from experience. *batuk*


aku buat scan ni dekat Klinik Dr Jasniah, Bukit Beruang Melaka. Doktor perempuan yang sangat polite dan sempoi. nak datang sini, buat appointment dulu. jangan ekau terjah aje. tanjat doktor nanti. haha

appointment aku pukul 10.30 pagi. jadi mase sampai ade satu couple warga emas je. klinik ni nice sebab kemas sangat. kak sofia leka sepahkan mainan dalam klinik. bile mase entah jadi uma die.

okay mase turn aku tu. scan agak lame jugak sebab baby tak bagi full face pun. macam dalam gambar atas tu. die tutup muke sebelah. tak letak tangan. die letak kaki. pastu amik 'kembo' die pulak buat pelindung. sudahnya memang dapat gambo separuh. banyak kali jugak amik ni. siap doktor bagi waktu rehat 20 minit suruh pegi makan eskem dan pujuk baby supaya pusing.

tapi baby tetap pendirian. masuk balik untuk scan. begitu juga posingnya. hehe


10 April 2018

7.55am - perasan tanda lendir merah jambu. tapi macam tak risau. relaks acah macam takde mende. cewaaah. lagipun harini ade check up baby kat klinik kesihatan.

mase tu siap-siap report kat suami nuuun jauh di melaka. acah-acah standby jugak la gitu. hehe. lepas check up sempat lagi berjalan pegi DIY walaupun kejap-kejap kaki kejang kat peha. huhu.

5.30pm - perasan lagi lendir macam makin banyak sikit dari awal pagi. tapi relaks lagi.

11 April 2018

9.00am - ade darah secoet macam seketul kecik gitu kuar same dengan lendir pink. ok macam gelabah sikit. tapi tak rase nak serah diri sebab belum sakit dan darah kuar sikit je.

siap sedia report suami lagi bagi die standby. hehe. pastu kerap jugak perus keras lain maciam. serba salah nak serah diri ke tak. tapi tetap taknak serah diri.

suami siap dah excited cakap "baby keluar 12/4 ni"

4.15pm - bagitau suami tetibe macam craving nak makan chicken chop. hahaha. pastu goda ibu suruh belanja. hahaha lagi.

5.30pm - lendir pink makin banyak pulaaaaaaak. terus kene pakai pad. pastu ibu terus ajak makan chicken chop. hahahahahhaha lagi sebab ibu belanja.

bagitau suami macam esok dah boleh bersalin. supaya die lebih berjaga-jaga. "haaaa jaga-jaga jemahhh"

8.15pm - mild contraction dah start selang 10 minit. boleh tahan sakit jugak wehh

10.00pm - suami call cakap die gerak balik malam ni jugak. mase ni aku dah malas layan sebab tengah tahan sakit. makin lama makin kerap puloook sakitnye.

12 April 2018

1.00am - aku dah tak boleh tidur. berpeluh-peluh tahan sakit. tido kejap-kejap terbangun sebab keras kuat perut ni.

mase ni suami aku dah sampai pun. siap tido anak beranak berdengkur dengan kak sofia.

3.00am- suami perasan aku dah tak bole tido sebab contraction dah jadi selang 5 minit. die punye sakit sampai menangis jugak la aku time tu.

terus suami ajak pi sepital tapi aku relaks lagi cakap 'nak kencing jap la". tapi kuar toilet boleh baring nak tido. bile contraction serang. nangis. hahaha.

"dah. jom pegi hospital la sayang" ajakan suami aku yang kali keberapa entah.

akhirnya aku setuju tapi minta nak mandi dulu sebab badan melekit berpeluh tahan contraction selang 5 minit tu.

4.00am - sampai hospital lepas badan dah bersih. sampai-sampai sakit memang makin kerap tapi aku acah-acah bertabah tahan takmo nangis depan orang. hehe.

macam biasa la bila sampai dewan bersalin ni. doktor akan suruh tuko uniform puteri islam yang kaler pink free size tu. pastu die akan check bukaan dan pasang CTG untuk check degup jantung baby. oh! kene timbang dulu. berat terakhir sebelum baby kuar adalah 62.2 kg. fuuuuuh 12 kilo naik berat kau pijaaaaaah.

mase ni doktor kata bukaan dah 6cm. terkujat jugak aku. pastu CTG baby kemain kencang. haha. last-last tak sempat habis pusingan pertama CTG, aku dah kene transfer ke bilik bersalin persendirian sebab nurse kata contraction kuat sangat ni.

4.30am - anggaran waktu sebab aku perasan kat jam dinding dalam bilik bersalin tu tapi sebab contraction kuat. tak bape ingat lah pulak.

mase ni doktor pasang CTG lagi. pastu check bukaan lagi. dah 7cm. begitu cepaaat. tetibe doktor pecahkah air ketuban untuk cepat bersalin.

aku terus mintak suami aku masuk. bile air ketuban dah pecah. die punye sakit contraction lagi PADU wehhh. abis aku genggam tangan suami siap pakej pusingkan tangan die. nasib baik tak patah. lagi haru hampir-hampir jugak aku gigit tangan die. nasib baik suami cecepat cakap 'haaaaa jangan gigit". maka selamat la tangan itu. hehe

jadi aku gigit baju die pulak sebab nak tahan sakit. die punye PADU sakit tu memang menangis aku cakap "Allah. sakitt. sakitt". syukur suami ade. die urut sambil mulut tak berhenti mendoakan aku.

ade la few times doktor datang tanya "ade rase nak teran ke?" 

aku pun selamba jawab dengan sakit contraction kuat dan macam lalok sebab sakit PADU betul tu "kadang-kadang tu ade".  padahal tiap kali contraction kuat serang tu aku teran je. cumenye aku dalam keadaan mengiring tahan sakit.

last-last ade nurse datang tengok CTG macam tak cantik. die suruh aku baring dan angkat kaki untuk tengok bukaan. relaks je aku jawab 'tak bole angkat kaki" sebab memang tak boleh pun. kaki jammed contraction. hehe.

nurse sangat polite siap tolong angkatkan dan pappp die rase kepala anak dah memang nak kua. terus die suruh pose meneran dan teran je.

mashaAllah rezeki aku agaknya. nurse yang sambut tu sangat la baik. encourage giler.

"okay awak teran. mashaAllah sayang. awak pandai sangat."

"lagi sayang. kepala anak dah keluar ni"

"okay teran kuat lagi. kita nak keluarkan bahu anak ni"

"ya Allah sayang, pandai awak teran"

5.27am - dan PLUPPP baby selamat keluar dengan 5 kali teran. ALHAMDULILLAH SERONOKNYA *buat gaya omar hana punye trademark*

"waktu kelahiran 5.27am" nurse tu bagitau pada semua penghuni bilik bersalin nombor 5. hehe.

die angkat baby letak kat dada untuk skin to skin. tapi sebelum tu die tanya "baby apa?"

"perempuan" jawab aku sambil kesat air mata sebab penat ke terharu ke sakit ke. aku tak pasti.

"okay ayah, boleh amik wudhu dekat bilik air tu dan keluar dekat pintu no 5 ye ayah nanti. kalau pintu no lain nanti ayah pengsan pulak. hehe"

sempat nurse bergurau bile suruh suami pi amik wudhu tu.

selesai amik wudhu. suami azankan dan iqamatkan baby. pastu suami kene pegi amik beg hospital aku dengan baby dan die kene balik uma. kang datang balik mase waktu melawat.

6.10am - diberi makan biskut 2 keping dan milo secawan. panas melecur bibir minum milo. huhu. pastu nak tido tak selesa sebab katil tinggi kat kepala. rase kejang pinggang. nasib baik ade nurse masuk nak amik cawan milo tu. terus suruh die rendahkan katil.

pastu layan tido la kejap. rase tak berdengkur. hehe

7.15am - tengah layan tido tetibe ade doktor tegur kejut aku untuk check darah beku bagai la semua tu. mase ni baby pun aku tak dapat jumpe lagi lepas bersalin tu.

tapi doktor dah siap-siap amik baby letak kat katil yang akan ditolak masuk ke wad. dapat tengok dari jauh je mase tu.

8.50am - akhirnya ditolak masuk ke wad. mase ni wad ramai orang sebab nurse kata ramai orang bersalin harini.

dan tetibe aku dapat bilik sendiri yang ade toilet sebab nak menyelit kat ruang wad open dah tak muat. alhamdulillah. hehe. rezeki anak.



lepas masuk bilik dan siap salin dan kemas itu ini. aku layan tido sementara #babyAH tido. die punye PADU layan tido. asyuk kejap je. tetibe nurse masuk die lajukan drip air untuk kecutkan rahim pastu suruh pegi bilik prosedur. sebab die kate aku dah boleh balik. aku ikutkan aje walaupun #babyAH tak poopoo lagi.

12.45pm - ayah aku tetibe je tersembul masuk bilik. die datang melawat kejap. hantar kurma dan madu.

1.00pm - suami dengan kak sofia dengan adik aku pun sampai. tak reti duk diam kak sofia ni. die panjat katil. die lompat-lompat atas katil. ape die tak nampak ke ummi die tengah kesakitan lagi. die selambe je buat macam umah die. nasib baik dalam bilik sendiri. kalau wad open tadi. mau haru jugak melayan.

1.15pm - ibu dan dua ketul adik aku pulak sampai. baru balik sekolah. lagi haru suasana bilik. menjerit sane sini. lagi sekali. kak sofia lupe tu bukan umah die.

2.10pm - depa sume balik sebab waktu melawat dah abis. aku pun nak sambung relaks kononnya. buatla air nestum satu cawan. tetibe nurse masuk tanye suami ade datang tak. aku cakap la die baru je balik. nurse suruh panggil balik sebab aku dah bole kuar wad. nurse siap dah bawak bil.

terus la aku call suami dengan adik aku suruh naik balik amik beg dan bayo bil hospital. sambil-sambil tu aku salin baju nak balik dan sambung minum nestum yang tadi tergendala tu.

selesai suami bayo bil. terus la boleh kua wad. kejap je masuk wad tu. dah kene kua sebab orang ramai plus aku takde masalah lain. baby pun dah berak sebelum tu.

sampai umah aku sambung tido sebab baby tido lagi.

okay sekarang aku pun nak tido. kang esok aku sambung menaip. tu pun kalau rajin dan sempat. babai

notakakiku : jangan maraaaaah naaaaaa. kronologi ni pendek. dah abis pun. haha

Friday, May 12, 2017

Sofia Amani dah wean off

Assalamualaikum. Hi.

lame tak bersiaran. kalini nak cerita tentang mudahnya kak sofia wean off. alhamdulillah. tak perlu struggle lelame sebab takut ummi bertukar jadi makhluk hijau sado. kak sofia dah nak dua tahun. jadi aku kene wean off die sebab die dah beso. lagipun gigi die tajam. haha.

aku start awal sehari bagi die susu formula dalam botol. beria ni sebab dah beli botol baru. memula tu die macam excited. bile dah sedut botol die mengamuk. tak suke sangat-sangat. tantrum habis. menangis sambil cakap "ummi nak susu" "ummi taknak" bile aku bagi susu dalam botol. tapi hati ni kental. muke watdek je tengok die nangis. rase macam comelnye nangis camtu. hahahaha.

comel kan? hahaha. ni aku selfie kan die. on camera depan pastu sua kat die. galak berlakon nangis.

lepas beberapa klik gambo. die bole senyum sekejap. haha. tak tahan la tu tengok muke sendiri depan camera. kekekeke.

lepastu sambung berlakon nangis. hahaha. ingat ummi die nak layan. ummi watdek(read buat tak tahu) je. hahaha

mase ni die dah merayu nak susu. kesian jugak sebab die lapo susu dan mengantuk tapi macam biase watdek. dalam watdek aku tu pun. aku pujuk bebaik cakap "kak sofia dah beso. big girl. minum susu dalam botol comel cantik. nanti ummi peluk cium". die berhenti nangis kejap. kejap sangat. 2 saat je pastu sambung meraung. huhu.

last-last die dah penat nangis die ajak masuk bilik. baring atas katil cakap "ummi, gatal". so, aku garu la badan belakang die sampai die tertido dengan air mata masih berlinangan kat mata. kesian kan. nak buat macam mane. aku kene ajar die awal-awal supaya die tak kekok nanti.

bile die bangun tido. die mintak balik nak susu siap nak selak baju. tapi aku tak bagi. so aku gunekan pendekatan asam jawa. hahahahaha. start dari penggunaan itu. die tak nak lagi susu direct dari aku sebab takut. ade jugak mintak lepas-lepas dari tu. tapi aku cakap "sakit". die faham. very good girl kan. hehe.

malam tu gembira sikit minum susu dalam botol sebab ade makcik pakcik die teman. ade geng seronok la die. tapi mase ni breast aku memang dah bengkak susu. sakit oii. bile tido malam tu aku sua jugak susu badan sebab nak susutkan bengkak. bagi time die mamai kul 2, 3 pagi terjaga tu. hehe.

mase ni aku gune segala jenis sample susu yang aku request. elok je die terime semua jenis susu cuma yang ade honey die tak berapa gemar. tapi kak sofia masih tak reti minum susu dalam botol. die minum sekali sedut, kemam, telan. memang lame jugak tempoh menyusu die ni. 3 jam pun tak habis susunya. daaaan. sekali tu je die ngamuk. lepastu die dah okay sangat. ummi lega.

peace pesen bebudak baru nak up. kahkahkah. rasenye sume budak sebaya kak sofia. peace memang camtu. omeyyyy angaaaat.

dah dua tahun anak dara tarakucaca aku ni. bersungguh ummi kak sofia beli crown relap relip tu. biasela. dalam banyak hal. ummi memang over dulu sebelum anak. haha.

birthday present dari ayah kak sofia. biasela. darah akaun mengalir dalam badan. hahahaha. die yang request nak mainan ni. layankan je.

si kesayangan. kadang boleh jadi si penaik darah. haha. tapi sayang sangat-sangat. 

sampai harini kak sofia dah boleh accept untuk minum susu dalam botol. dalam sehari ade la 3 kali die minum. selebihnya die pulun makan je. sebab dah tak menyusu badan. selera makan die lain macam. berselera sangat. alhamdulillah. tapi nak tidokan die memang bercinta giler la sebab die bukan jenis minum susu dan tertido. die minum die sambung main. tapi bile die dah cakap "gatal". maknanya nak tido. kene garu mana tempat yang die kata gatal tu. tapak kaki ke, celah lengan ke, punggung ke, perut ke. garu je sampai die tido.

sekian saje cerita ringkas dari aku. hahahaha. kbai.

notakakiku: semoga semua ibu di luar sana yang akan wean off anak dipermudahkan. jangan mara anak. kene set mind kite dulu siap-siap sebelum nak start supaya kite bersedia. tapi jangan give up. pujuk bebaik sebab budak ni bile kite cakap bebaik die lembut hati. good luck uolllls.

Monday, January 30, 2017

New Year di Cameron Highland

Assalamualaikum. Hi.

DAY 1: 1 JANUARI 2017

tahun ni sambut new year dekat tempat tinggi sejuk. aku gerak dari melaka awal pagi sebab nak sampai sana terus check in. ade la berhenti rehat bagi anak makan kejap dekat rnr seremban. jadi entry ni banyak gambo dan banyak bebel.

 awal pagi dah kene gerak. muke boleh senyum lagi.

ade orang pesan jangan ikut tapah. ikut simpang pulai sebab jalan tapah kecil. jangan tanya kecil macam mane. tapi bagus juga bile ikut simpang pulai sebab aku lalu banyak tempat menarik sebelum sampai hotel. jadi dah aim mane tempat nak pegi. memang banyak mendaki juga la jalannya sampai aku rase mabuk berpusing-pusing..

sampai pun hotel. dekat sini terlalu banyak sangat hotel. dari yang bombastik hingga yang bajet asal boleh. jadi takde masalah kalau nak check in. hotel PARKLAND ni dekat brinchang. kawasan brinchang ni meriah sebab banyak bangunan kedai dan hotel. lepastu memang ngam dekat dengan pasar malam brinchang yang famous amos tu. tapi malangnya hanya dibuka hujung minggu. mase kitorang datang ni hari ahad. malam tu ade je jualan tapi tak meriah pun. hujung minggu depa maybe jumaat sabtu je kot.

depan hotel ni ngam ade medan selera. senang nak pegi makan. paling ngam bile dapat makan masakan panas mase sesejuk ni.

bagus juga budak reception salah bagi bilik. dapat extra bed. kalau nak harapkan katil queen tu je satu. memang bergaduh tido berebut selimut. dah la kak sofia tido menggasak.

peace gaya kak sofia.

malam pula keluar nak pegi PASAR MALAM BRINCHANG yang famous amos tu tapi malangnya tak banyak pun gerai yang bukak. tak dapat rase nasi lemak strawberry. dari hotel memang jalan kaki je nak sampai pasar malam tu. eksen jalan taknak pegang kak sofia ni. pastu melayang jalan sebab kene mendaki. 

dah la malam ni sejuk angin tiup kuat. topi kak sofia yang pakai tadi tali pulak dah putus. die tarik. jadi dah aim nak beli topi die dulu bile sampai pasar.

tadaaa. jumpa ini yang paling kiut. terus beli. nasib baik kak sofia ok je pakai tak meradang macam selalu sebab die bukan jenis suke ade mende kat kepala ni

harness penting bile pegi tempat crowded dan sempit. takut die menyelit di sebalik orang kita tak nampak. dah la kak sofia ni pesen the flash. desuuup laju.

balik pasar singgah PASARAYA JIMAT beli roti konon untuk bekpes esok. dekat sangat dengan hotel aku. harga barang boleh la standard giant yang acah-acah harga paling rendah tu.

bilik ni ade tingkap memanjang macam ni. buat aku gayat bile tengok tapi kak sofia paling suke sebab die boleh join tengok view