♥♥Selamat Datang Ke Ruang Cerita Saya. Selamat Membaca♥♥

Wednesday, March 11, 2015

List barang baby dan ummi

Assalamualaikum. Hi.

sume list ni aku amik pun dari blog2 orang. hasil baca sana sini dan buat perkiraan sendiri. aku pun hasilkan list sendiri. baby baru 6 bulan tapi aku dah start buat list. dah siap dengan beli barang sikit2 pun. kalau tengok kebanyakkan orang cakap tunggu dah 7 bulan baru beli. tapi aku eksaited plus nak elakkan kelam kabut macam ribut nanti. maklum. aku ni clumsy.

untuk baju newborn aku tak beli banyak. aku lebihkan beli size beso sikit sebab mindset terus pikir baby cepat beso. ni aku bajet untuk 3 bulan terawal je. pastu nanti bila dah abes pantang. baru shopping barang dan baju baby lagi. gituuu.

okay ni list yang aku buat lepas  tumis bawang dan tambah sikit perencah.

SEBELUM BERSALIN

PAKAIAN

1. Newborn - baju lengan pendek, seluar pendek, seluar panjang, baju lengan panjang, romper sehelai dua. yang ni aku bajet dalam 6 pasang baju je.

then, beli la yang size 3, 6, 9 bulan punye. depends pada kelebaran baju tu sebab ade yang 6 bulan tapi size macam 3 bulan. ni anggaran je jangan beli banyak sangat. bajet untuk 3/4 bulan dulu. nanti abes pantang. baru start beli lagi sikit2.beli awal pun sebab sume ni nak kene basuh dulu.

1. Baju siang - lengan pendek, seluar pendek. baju lubang2, singlet. yang ni aku lebihkan baju lengan pendek.
2. Baju malam - lengan panjang dgn seluar panjang.
3. Romper dan sleepsuit/jumpsuit
4. Baby tight/ Legging - kena ade untuk pakai dengan romper
5. Mittens & Booties - beli lebih sikit takpe sebab baby awal2 memang kene pakai ni banyak.
6. Stokin - yang ni bile baby dah tak payah pakai mittens lagi. so, die pakai stokin je. beli extra tapi cari size beso sikit dari booties.
7. Topi - tak payah bebanyak sebab ni untuk awal2 je cover kepala baby mase lepas lahir
8. Sapu tangan -  beli 100% cotton. Tollyjoy kain die best.
9. Barut - aku beli kain siap je pastu anto tempah jahit. harga dapat lagi murah dari beli siap punye. buat banyak sikit sebab penting untuk baby.
10. Bedung - beli kain 1 meter (40"x40") anto jahit tepi je. jimat banyak dapat dari beli yang siap. beli kain cotton flannel sebab lembut dan sejuk. nanti bole jadi selimut jugak

DIAPERING

1. Napkin - beli 1 pack dulu. ade gunanya ni.
2. Diapers - beli yang murah dulu untuk newborn sebab baby banyak membuang kan. aku beli jenama Hey Baby dulu. atau Mamy Poko pun murah jugak.
3. Wet tissue - beli khas untuk newborn jenama Pigeon 2 pack dulu. nanti mase pantang baru beli lagi kalau tak cukup.
4. Changing mat - bole guna mase nak salin lampin baby atau mase nak pakaikan baju lepas mandi. elak tilam kotor kalau die ter'cret' mase sesi penukaran tu.
5. Bakul baju kotor - beli sebab taknak campur baju kita dengan baju baby
6. Spray - beli jugak in case ade gunanya nanti
7. Nappy liner - beli 1 paket kecik sebab kalau baby pakai lampin. bole cover dengan ni.

MANDIAN

1. Toiletries set - beli satu set pun senang. yang kecik punye. tapi aku dah beli jenama Pureen Head to Toe yang beso terus.
2. Tuala mandi - beli sehelai sebab ade lagi tuala extra tak pakai. bole je pakai tuala dewasa punye tapi biar yang lembut la.
3. Besen mandi

BABY CARE & GROOMING

1. Bedak bayi - aku beli jenama Pureen yang 2 botol beso free botol kecik tu sebab aku pun pakai bedak tepung tu. jimat. anak dan ummi bole pakai.
2. Losyen
3. Baby oil
4. Putik kapas - beli dua jenis. satu yang khas untuk newborn. jenis kecik je. satu lagi yang biase punye.
5. Pengetip kuku + gunting kecil - yang khas untuk baby punye.
6. Cotton ball
7. Minyak telon - untuk sapu kat perut baby lepas mandi
8. Bakul khas - untuk letak barang2 kecik ni supaya tak bersepah

NURSERING

1. Set tilam
2. Kelambu
3. Selimut - aku guna kain yang buat bedung tu je.

FEEDING 

1. Botol susu - beli size S dulu. saje buat standby. aku beli jenama Pigeon sebab ade orang cakap bagus jugak selain Tomme Tippe dan Avent.
2. Berus pembersih botol
3. Sabun khas pencuci botol - sebab sabun pencuci biase tak sesuai untuk basuh botol baby.
4. Termos - beli la beso satu. kecik satu untuk travel.
5. Nursing pad - beli la dua jenis yang washable dengan disposable. tapi beli kuantiti sikit dulu. lepas bersalin baru beli banyak kalau betul perlu.
6. Nursing bra 

OTHERS

1. Penyangkut baju berklip - untuk mittens, booties & stokin
2. Penyangkut kecil - yang bentuk payung tu untuk sidai napkin, baju atau seluar
3. Hanger - beli sikit je
4. Almari baby - untuk simpan baju dan barang baby
5. Stroller
6. Baby carrier
7. Car seat
8. Bag baby - lepas bersalin kot baru beli.

SELEPAS BERSALIN

PAKAIAN

1. Stokin kaki
2. Baju jalan
3. Romper + tight

DIAPERING

1. Diapers - beli size beso pulak sebab dah beli yang newborn punye.
2. Wet tissue
3. Detergant khas pencuci baju - tengok keperluan jugak nanti. perlu ke tak. so, KIV.

NURSERING

1. Baby cot - tengok keperluan jugak

FEEDING

1. Botol susu - nak beli Tomme Tippe pulak sebab botolnye seksi. haha. tapi tengok keperluan juga camne nanti. 
2. Breast pump - kalau perlu
3. Ice pack - kalau perlu

KEPERLUAN DI HOSPITAL - yang ni standby awal masuk dalam beg.

UMMI

1. Kad rawatan bulanan
2. Pakain di hospital - lengan panjang dan berbutang. mudah nak breastfeed nanti.
3. Nursing bra
4. Nursing pad 
5. Maternity panty 
6. Maternity pad - bawak yang paket kecik je dulu
7. Baju sejuk
8. Stokin - 2 helai cukup
9. Kain batik - 2 helai cukup
10. Set mandi - sabun, ubat gigi, berus gigi, pencuci muka
11. Tuala mandi
12. Sikat + bedak - bawak yang kecik je
13. Tudung - bawak yang sarung punye je
14. Pakaian pulang 
15. Getah rambut 
16. Beg plastik baju kotor
17. Minyak angin
18. Keperluan makan - termos, cawan
19. Disposable panties - 1 pack khas maternity 

BABY

1. Diapers - bajet la dalam 6 - 10 keping
2. Tuala (receiving towel) - bole pakai bedung punye
3. Tuala mandi
4. Wet tissue
5. Tisu biasa
6. Baju baby - 2 helai cukup 
7. Selimut / Bedung
8. Mittens & Booties
9. Toiletries set- yang kecik punye. standby je.

KEPERLUAN BERPANTANG

1. Tungku
2. Baju sejuk - guna yang dah ade je. suami punye pun bole bedal pinjam jugak.
3. Kain batik
4. Stokin tebal
5. Nursing bra
6. Nursing pad 
7. Maternity pad - beli size kecik satu. beso satu. tak cukup kang beli lagi.
8. Tuala mandi
9. Bengkung - ini penting!
10. Pilis & Param
11. Tukang urut 

jadi, mane yang boleh jimat. jimatkan macam pinjam barang sedara mara akak abang yang dah ade anak. pastu beli dalam kuantiti sikit dulu sebab selalunya orang akan bagi hadiah yang lebih kurang macam kita beli. jangan beli sekaligus sebab nanti macam terasa sangat duit keluar sekaligus. sekarang ni musim gst dah nak start. beli la ikut ala kadar. compare harga sana sini dulu.

*tapi kadang2 aku pun rambang mata TERbeli itu ini pastu dengo la suami berleter potpetpotpet. haha.

notakakiku :  bile barang dan baju baby dah banyak. terus tak sabar nak tunggu baby kua. moga dipermudahkan. amin.

No comments:

Post a Comment