♥♥Selamat Datang Ke Ruang Cerita Saya. Selamat Membaca♥♥

Saturday, July 9, 2011

Tuntutan ko ni mengarut lah Ambiga oi!

ramai dari kalangan korang sume dah tahu kan pasal kes BERSIH ni kan. aku tahu je kes ni tapi aku tak faham sangat lah pasal ape. politik2 ni aku kurang involve. tapi melihatkan pada kekeruhan yang berlaku. aku pun nak involve jugak lah. kang kate aku ketinggalan zaman dinesor pulak. 

then aku terbaca artikal ni. tak ingat kat mane. sorry lah tak dapat nak kredit penulis nye. ni tuntutan paling stupid ( bahasa kasar yang mengekalkan kesopanan bile sebut :P ) lah!

 ********************
TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

* seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam. 
* orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
* sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.
* tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa dia beragama Islam.
* orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam.
* orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa dikenakan tindakan undang-undang.
* seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.
* orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
* kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukui untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan danan yang serupa untuk masjid.
* orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan2 suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
* bibel dalam bahasa malaysia dan bahasa indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.
* pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.
* program2 yang berunsurkan Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan.
* program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing2.
* orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang2 bukan Islam. 
* sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

inilah perjuangan Ambiga yang sedang mendapat sokongan daripada orang Islam PAS dan PKR di dalam negara kita sekarang. kalau inilah yang kita mahukan, marilah kita menyatakan sokongan tanpa berbelah bagi kepada Ambiga dan IFC. maruah Melayu Islam di bawah tapak kaki si Hindu Ambiga ni!

********************
 
korang tahu tak. sepanjang aku tulis dan bace ni. mulut aku ni tak henti2 beristighfar. tu belum campur hati mara nak maki hamun je die ni. siyes aku marah! ape korang rase mase bace ni. ayat yang aku bold tu untuk bagi penekanan sikit bile korang bace. sile amek perhatian!
 
dan kebanyakan yang bagi sokongan orang Melayu Islam jugak. ape nak jadi dengan dunia??? mungkin ni tanda2 dunia akhir zaman. Allah menguji setiap umatnye. Allah turunkan bala untuk kite belajar. jadi, bersama kite berdoa semoga kemelut ni selesai dengan baek. 
 
p/s : aku taknak rosakkan blog aku dengan gamba ambiga ni.

No comments:

Post a Comment