♥♥Selamat Datang Ke Ruang Cerita Saya. Selamat Membaca♥♥

Tuesday, February 15, 2011

Nak Diet.? Amek tips ni!


Menurut kajian yang telah dibuat,kebanyakan penyakit yang datang adalah berpunca daripada makanan.. pemakanan yang tidak mengikut garis panduan yang betul sememangnya akan mengundang pelbagai jenis penyakit.. hal inilah antara penyebab terjadinya berbagai penyakit seperti  penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit..

Sebagai umat Islam, kita seharusnya mencontohi rahsia diet yang diamalkan oleh Rasullulah.. Baginda begitu mengambil berat akan soal pemakanan bagi menjamin kesihatan baginda dalam melakukan ibadat kepada Allah..
Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayat baginda kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari.. sesungguhnya makan juga tergolong dalam ibadat..

Antara diet yang diamalkan oleh Rasulullah adalah:
a)     Jangan makan DAGING bersama IKAN
b)     Jangan makan IKAN bersama SUSU
c)     Jangan makan IKAN bersama TELUR
d)     Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
e)     Jangan minum SUSU bersama CUKA
f)      Jangan minum SUSU bersama DAGING
g)     Jangan makan BUAH bersama SUSU CONTOH :- KOKTEL
h)     Jangan makan AYAM bersama SUSU

ANTARA TIPS CARA MAKAN MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH:
  • Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi..
  • Jangan sesekali tinggal makan malam.. barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda..
  • Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu kerana ia akan mempercepatkan kita mendapat penyakit.. ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam terkandung ion positif sedangkan dalam ikan pula mengandung ion negatif, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita..
  • Selain itu juga, Nabi juga turut mencegah seseorang itu meniup air yang panas.. menurut para ilmuan, molekul karbon dioksida (CO2) yang dihembus ke dalam molekul air (H2O) akan membentuk asid (CH2O3) yang boleh membahayakan kesihatan.. dah cakap, panas tu bagus..
Berikut adalah beberapa garis panduan yang dinyatakan dalam Al-Quran dalam mengekalkan kesihatan kita. Antaranya ialah:
  • Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit.. air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak.. kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan  kurus dan tak gemuk.. 
  • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air yang berisi ais) setiap pagi.. mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit)..
  • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa).. kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain.. ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari kita perlu sujud.. ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah.. dengan bersujud maka darah yang mengandungi oksigen akan mengalir ke ruang tersebut..
  • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari-jari  tersebut.. begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim (sejenis bahan yang membantu percernaan makanan) banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur..  bukan pengotor ok kalau jilat2 jari ni.. KFC pun ikut sunnah taw.. "sedap hingga menjilat jari"
Ni je lah yang dapat dikongsikan bersama.. pasni tak payah la nak diet melampau2 macam artis barat.. cukup sekadar mengikut sunnah Nabi.. Wassalam…

HAVE A NICE DAY ^_^

No comments:

Post a Comment